Plac Literatury na os. Majowym w Szczecinie


Warning: file_get_contents(http://www.linkedin.com/countserv/count/share?url=http://www.mxl4.com/2016/12/01/plac-na-osiedlu-majowym/&format=json) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /wp-content/plugins/tk-social-share/tk-social-counter.php on line 126
Inwestor:

Spółdzielnia Dąb, Administracja Osiedla Majowe

Wykonawca: 

Thomas Sp. z o.o.

Mała architektura: 

mmcite 4   /wg projektu mxl4/

Powierzchnia:

ok 5000 m2

Inwestycja obejmuje remont istniejącego placu (wymiana nawierzchni, wymiana instalacji podziemnych, oczyszczenie murków) oraz jego rozbudowę o elementy indywidualnej małej architektury (pergola, ławki, stoliki), fontannę oraz oświetlenie.

Lokalizacja placu wśród ulic, których patronami są wielcy literatury – m.in.: Jarosław Iwaszkiewicz, Zofia Nałkowska, Maria Dąbrowska, Witold Gombrowicz – stała się  dla nas inspiracją do nadania przestrzeni placu charakteru relaksacyjnej czytelni. Stąd też wypracowana z Inwestorem nieformalna nazwa – PLAC LITERATURY.

Obok  indywidualnie opracowanych siedzisk i leżaków ( we współpracy z dostawcą  – firmą mmcite4)
zaprojektowaliśmy  m.in. fontannę, pochylnie, pergolę z biblioteczką „pod chmurką” oraz zaproponowaliśmy umieszczenie w posadzce cytatów literackich.

Co ważne, w naszej pracy przyjęliśmy założenie zachowania i podkreślenia wartościowego architektonicznie układu placu.
Oryginalnie zaprojektowany w latach 80-tych przez zespół pod kierownictwem arch. Witolda Jarzynki, miał być w złożeniach  główną przestrzeń publiczną osiedla.
Projekt nasz zachowuje oryginalny układ placu i meandrujących kamiennych murków.
Dla ich podkreślenia ławki, fotele i  leżaki zostały zaprojektowane jako z nimi powiązane.

Zrealizowany dotychczas zakres prac stanowi 1. etap zaprojektowanej modernizacji.
W następnych  etapach zaplanowane są kolejne atrakcje.

Wyrazy uznania dla zespołu Administracji Osiedla Majowe, a w szczególności kierującej nim
p. Barbary Cynowskiej

za wizję, zaangażowanie i skuteczność oraz… otwartość na  nasze pomysły.

Zespół projektowy:
Tomasz Maksymiuk, Aleksandra Pichulska
Współpraca branżowa:
Adam Białczewski, Krzysztof Imbra, Marcin Karpiński
Zdjęcia:
Anna Nowokuńska

Informacje dla mediów do pobrania: link