Bezdotykowe apartamenty w kameralnym pensjonacie w Rewalu

Kolejny projekt MXL4 w uznanym nadmorskim kurorcie. Indywidualna koncepcja ukrytych między drzewami, nadmorskich apartamentów. 

Poczuć się na wakacjach

Architektura, która ma sprawiać, że intuicyjnie odczujemy wakacyjny luz. To wg nas na pewno nie kolejne bloki mieszkalne, tak dziś niestety masowo budowane w nadmorskich miejscowościach. Nasza propozycja wynika z analizy wakacyjnego trybu życia i naszych naturalnych wakacyjnych potrzeb. Tych konkretnych, funkcjonalnych ale i emocjonalnych – skojarzeń, wyobrażeń, nastroju. Stąd podręczne schowki na leżaki i „delfina”, ławki do otrzepywania piachu, tarasy i nastrojowe altany. Strukturę przestrzeni tworzą rozrzucone między drzewami kameralne bryły 2-kodygnacynych apartamentów. Ich forma zaś to współcześnie zinterpretowana tradycja drewnianej architektury nadbałtyckich kurortów połączeniu z prostotą białych brył śródziemnomorskich rybackich wiosek.

Kameralność i bezpieczeństwo

Projekt apartamentów zapewnia wczasowiczom niezależność i dużą kameralność. Koncepcja obiektu zapewnia samodzielny dostęp do każdego apartementu. Z kolei przesunięte względem siebie moduły apartamentów tworzą prywatne zakątki będące przedłużeniem salonów w parterach. Układ ten ogranicza możliwość zaglądania gościom w okna i zapewnia wrażenie intymności. Dachy zagospodarowane są jako letnie tarasy z pergolami i ławkami. Widać z nich jeszcze lepiej nadmorski pas lasu, za którym bezpośrednio znajduje się już plaża. Schody na taras prowadzone w szczelinie pomiędzy modułami apartamentów nawiązują skalą do wąskich uliczek śródziemnomorskich miasteczek. Ich proporcje tym mocniej podkreślają otwarty charakter przestrzeni na dachu. Tak przyjęte założenia spełniają najświeższe wymagania nowoczensych hoteli – bezdotykowość i bezobsługowość.

Nadmorski klimat architektury

Zastosowane naturalne materiały, drewniana elewacja i jasna kolorystyka kojarzą się z wakacjami i morzem. Drewniane przepierzenia, niczym śródziemnomorskie żaluzje, zapewniają kameralność na wyższych piętrach. Zapobiegają przegrzewaniu się apartamentu, jednocześnie zapewniają widoki na otaczającą naturę i dopełniają kompozycję pozornie pustych szczytowych ścian – silny gest kompozycji całego założenia. Zrealizowane dwa budynki to pierwszy etap inwestycji.
Inwestor:
Love Sea | www.LoveSea.pl
Zdjęcia:
Anna Nowokuńska | www.foto.nowokunska.com
Zobacz nasz projekt:
www.mxl4.com/zespol-apartamentowy-w-rewalu